logo

SuperNova

Kombinerat skärmläsnings- och förstoringsprogram

< produktöversikt

Nyheter i denna version av SuperNova Access Suite ?


Läs om den senaste uppdateringen: release notes för 13.54

Nyheter i version 13.50 (released: 14/05/2013)

Förstorings-, tal- och punktskriftstöd för Windows 8

SuperNova magnifies Windows 8 with speech & Braille

Windows 8

Windows 8 logoSuperNova 13.50 är byggd för att via sitt förstorings-, talsyntes- och punktskriftstöd erbjuda högkvalitativ åtkomst till datorer som kör 32- och 64-bitars versionerna av: Windows 8, Windows 8 Pro och Windows 8 Enterprise. SuperNova 13.50 är inte utvecklad för att användas på Windows 8 RT.

Om du känner dig osäker på vilken version av Windows 8 som du har, tryck WINDOWS TANGENTEN + PAUSE för att visa dina systemegenskaper, kontrollera med din hårdvaruleverantör, kontakta din Dolphin återförsäljare eller oss på Dolphin direkt. För information om vad som är nytt i Windows 8 besök: http://windows.microsoft.com

Notera: SuperNova 13.50 har stöd även för Windows 7 32-bit och 64-bit liksom Windows XP 32-bit. Ny SuperNova utveckling och testning för Windows Vista avslutades i januari 2013.

Startskärmen

A screenshot of Windows 8's Metro interface.Den nya startskärmen i Windows 8 ersätter startmenyn som man blivit bekant med i tidigare Windows-versioner. Genvägar är nu representerade av brickor organiserade i ett rutnät. Vissa av dessa brickor spänner över flera kolumner och rader i rutnätet samt kan innehålla uppdaterad information som t.ex. aktuella väderförhållanden i ditt område. Precis som i tidigare Windows-versioner kan du förflytta dig till skrivbordet i Windows genom att trycka WINDOWS TANGENTEN + D.

Efterhand som du flyttar runt muspekaren i den nya startskärmen kommer förstoringsfunktionen i SuperNova att följa din position och förstora området vid muspekaren. SuperNova kommer att förstora, läsa upp med talsyntes och eller presentera i punktskrift den aktuella brickan som har fokus tillsammans med eventuell live information.

Brickor är organiserade i grupper. T.ex. kan alla Microsoft Office brickor vara grupperade tillsammans. För att enkelt flytta mellan dessa olika grupper, tryck KONTROLL + NUMERISK MINUS för att zooma ut till en lista av grupper. Om du använder SuperNova desktop standard tangentbordsuppsättning, tryck först KONTROLL + 7 för att släppa igenom denna tangenttryckning.

Sök

För att hitta en applikation eller ett dokument kan du börja skriva direkt i startskärmen och Windows filtrera resultatet alltefterson du skriver. Windows 8 grupperar resultatet via: Appar, inställningar och filer etc. Dina sökresultat presenteras förstorart, annonseras via talsyntes och/eller presenteras i punktskrift i SuperNova.

Snabbknappar (Charms)

Snabbknapparna erbjuder bekväm åtkomst till inställningar och möjligheter till att dela innehåll med personer och enheter. Tryck WINDOWS-TANGENTEN + C och snabbknapparna presenteras vid höger bildskärmskant. Innehållet förstoras, läses upp och/eller presenteras i punktskrift av SuperNova.

Meddelanden

Live-uppdaterad information i paneler och meddelande som dyker upp uppe till höger i skärmbilden för att indikera att en händelse har inträffat t.ex. ett nytt mail, ny chat, en födelsedag etc annonseras av SuperNova direkt när händelsen dyker upp. Du kan också välja att navigera dig genom de senaste notifieringarna med hjälp av WINDOWS-TANGENTEN + SHIFT + V.

Program och appar

Windows 8 kommer med en serie nya appar i Winows 8-utförande. Dessa appar t.ex. för Epost-, kalender- och lagringsfunktioner samt SkyDrive startas från den nya startskärmen. Apparna i Windows 8-utförande har kontroller som är designade för användning på en touch-skärm. Givetvis kan du även arbeta med dem via mus- och tangentbordshantering. Flera av den nya apparna förutsätter att du är inloggad på ditt Microsoftkonto, det är samma inloggningsuppgifter som du använder för ditt Live ID-, Hotmail- eller Outlook.com-konto. Apparna körs normalt i fullskärmsläge, du kan växla till den nya menyraden för appar t.ex. via WINDOWS-TANGENTEN + Z. Du hittar fler nya appar i Windows 8-utförande i App Store.

SuperNova är utvecklad för att fungera med ett de mest populära Windows 8-apparna t.ex. Email, kalender och Internet Explorer 10. Du kommer att upptäcka att ett stort antal appar fungerar med SuperNova. Många av dessa appar uppträder som en hemsida för SuperNova. Rubriker, listor, tabeller, länkar, kontroller etc. annonseras med talsyntes- och punktskrift. Du kan använda dig av navigationstangenterna i SuperNovas Läsmarkör för att utforska ditt skärminnehåll inklusive snabbtangenterna för att snabbt hoppa mellan olika objekt på skärmen. Precis som är fallet för traditionella applikationer gäller att tillgängligheten kan variera t.ex. beroende på om utvecklaren implementerar standard-kontroller som är upptäckbara av olika hjälpmedelsprogram som t.ex. SuperNova. Vi på Dolphin är angelägna om att du meddelar oss vilka Windows 8-appar just du använder och tycker om. Skicka oss därför din feedback: http://www.YourDolphin.com/ideas

Traditionella applikationer som du är van vid från Windows 7 inklusive t.ex. Microsoft Office, Skype, Adobe Reader och många andra fungerar även med SuperNova under Windows 8. Du kan skapa genvägar från startskärmen för enkel och snabb åtkomst. Precis som tidigare kan du ställa in fönsterstorlek och installera dessa applikationer på Windows 8 viaCD/DVD, USB eller nedladdning av program från hemsidor.

Läs mer om vilka applikationer som stöds av SuperNova.

Internet Explorer

Internet Explorer 10 logoWindows 8 levereras med två olika versioner av Internet Explorer 10. Förstorings-, tal- och punktskriftstödet fungerar med båda varianterna.

Den nya Windows 8 Internet Explorer appen som nås via startskärmen är snabb och har ett rent gränssnitt. Internet Explorer 10 appen har igen menyrad eller stöd för plugins och adressfältet presenteras nederst på skärmen.

Internet Explorer 10 desktop-programmet är mer likt det man som användare är van vid från tidigare versioner av Internet Explorer och fortsätter erbjuda fullt stöd för plugins. Du kan tvinga fram en start av Internet Explorer 10 desktop-programmet genom att skapa en genväg på skrivbordet eller genom att trycka WINDOWS TANGENTEN + R för att kalla upp Kör-dialogen och skriva in "iexplore" samt trycka RETUR.

För ytterligare information över vad som är nytt i Internet Explorer 10 besök: http://ie.microsoft.com

Begränsningar

Som en konsekvens av att så snabbt som möjligt kunna erbjuda en release av SuperNova med stöd för Windows 8 kommer version 13.50 inte att erbjuda support för funktionerna True Fonts och Textremsan i Windows 8-miljö. För användare som är beroende av dessa funktioner i sin vardag rekommenderar vi därför om möjligt fortsatt användning av Windows 7 för den närmsta framtiden. Ytterligare SuperNova uppdateringar som innebär att stöd även för funktionerna True Fonts och Textremsan läggs till planeras under året.

Microsoft Office 2013

Office 2013 magnified by SuperNova with the colour changer applied.

SuperNova 13.50 erbjuder initialt stöd för Microsoft Office 2013-applikationerna: Word, Outlook och Excel. Dolphin kommer att släppa programuppdateringar för att ytterligare förbättra SuperNovas prestanda i Office 2013. Det rekommenderas därför att du fortsätter att använda Office 2010 inom den närmast framtiden.

För att kunna starta SuperNova och få hjälp enklare så kommer två genvägar att läggas till på ditt Windows skrivbord när du installerar v13.50.

For a complete list of features in each release and the latest updates, visit the SuperNova Access Suite  Versionshistorik