Använd Läsaren i EasyBookshelf (EasyBookshelf V6)

Denna video beskriver hur du använder Läsaren i EasyBookshelf för att läsa, navigera, lägga till bokmärken och söka i böcker samt annat material.

Transcript

Hej och välkommen till denna video för EasyBookshelf. I denna video kommer vi att läsa böcker i EasyBookshelfs inbyggda e-boksläsare.

Den inbyggda läsaren i EasyBookshelf kan öppna böcker och annat material i DAISY, oskyddad ePub, html och  text format, likväl som podcast, webb-radiostationer och nyheter i form av RSS-flöden.

För att öppna en bok eller ett dokument i EasyBookshelf leta rätt på boken eller dokumentet i sin mapp och klicka på ”Spela”-knappen. Om EasyBookshelf inte kan öppna boken eller dokumentet inuti sin egen tillgängliga spelare så kommer den att öppna boken eller dokumentet i det program som är associerat med boken eller dokumentet. Det kan t.ex. vara Microsoft Word eller Adobe Reader.

För att läsa innehåll klicka på “Spela”-knappen. 

För att ändra röst och talhastighet, väljer vi “röst”-knappen och därefter den röst vi föredrar. Hastigheten justeras genom att vi flyttar hastighetsreglaget till önskad läshastighet.

Vi kan göra texten störr eller mindre genom att använda zooma in- och zooma ut-knapparna.

Genom att använda panelen till vänster kan vi hoppa till vilken rubrik som helst i boken, lägga till egna bokmärken samt söka efter ord och fraser i textinnehållet.

För att hoppa till en rubrik välj “Rubrik”-fliken i navigationspanelen och alla bokens rubriker listas. Vi kan nu välja den rubrik vi vill gå till genom att dubbelklicka på aktuell rubrik och vi flyttas omgående till innehållet i den delen av boken.

För att lägga till bokmärken i boken, välj vi fliken “Bokmärken” i navigationspanelen. EasyBookshelf listar alla bokmärken som är tillagda i den aktuella boken. För att lägga till ett nytt bokmärke försäkrar vi oss om att vi står på den plats i boken där vi önskar lägga till ett bokmärke, därefter klickar vi på knappen ”Lägg till”. Nu kan vi enkelt namnge och skriva in noteringar till bokmärket. Har vi en mikrofon kopplad till datorn kan vi även välja att läsa in noteringen till bokmärket. 

Vi växlar mellan de olika bokmärkena genom att dubbelklicka på aktuellt bokmärke. 

Vi kan söka efter förekomsten av ett ord eller en fras i boken genom att använda sökfältet i den övre vänstar delen av programmet. När vi skriver in vårt sökord och trycker på retur listas samtliga förekomster av vårt sökbegrepp som finns I boken. Dubbelklicka på den förekomst vi är intresserade av och uppläsningen flyttas till den platsen i boken.