Ladda ned en bok från Legimus (EasyBookshelf V6)

Denna video beskriver hur du loggar in i, söker efter och laddar ned en bok från Legimus samt hur du startar uppläsning av en nedladdad bok i den inbyggda Läsaren i EasyBookshelf. Ta reda på mer på https://yourdolphin.com/easyreader-for-windows

Transcript

Hej och välkommen till denna video för EasyBookshelf.

I denna video kommer vi att logga in i, söka efter, ladda ned och läsa en bok från Legimus. Legimus är Myndigheten för tillgängliga medier – MTM´s on-line bibliotek. Legimus är ett av de online-bibliotek med böcker i tillgängligt format som kan nås via EasyBookshelf. 

Till att börja med väljer vi Online-fliken för att se vilka online-bibliotek som EasyBookshelf erbjuder. Därefter väljer vi det bibliotek vi vill söka i. Vi vill leta i Legimus, så vi väljer alternativet MTM Legimus i listan. Startsidan för Legimus i EasyBookshelf öppnas.

Det krävs att man är registrerad låntagare vid Myndigheten för tillgängliga medier för att kunna låna böcker i Legimus-katalogen. För att logga in anger man sitt personliga användarnamn och lösenord.Nu är vi inloggade och kan börja leta efter den bok vi vill läsa. 

Alla bokkategorier presenteras till vänster i EasyBookshelf. Vi kan välja en av dessa kategorier för att filtrera sökningen. Vi letar efter boken ”Biologi för grundskolans senare del” så vi väljer kategorin ”Naturvetenskap”.

Alla boktitlar för kategorin ”Naturvetenskap” listas. Vi söker bland de olika böckerna i vald kategori och väljer den bok vi letar efter. Genom att använda knapparna nästa och föregående förflyttas vi mellan de olika sidorna i ämneskategorin. 

Boken vi nu letar efter heter ”Biologi för grundskolans senare del” så istället för att bläddra runt bland sidorna med böcker skriver vi in ordet ”Biologi för grundskolans senare del” i sökfältet och trycker därefter på sökknappen. Här fungerar det även att skriva in en del av en boktitel eller ett författarnamn.

EasyBookshelf har nu hittat boken som vi vill läsa. Vi kan ladda ned boken från Legimus-katalogen genom att klicka på knappen ”Ladda ned”. 

När boken är nedladdad klickar vi på spela-knappen och EasyBookshelf öppnar boken i läsaren som ingår i programmet. Om vi vill fortsätta att läsa samma bok även nästa gång jag öppnar EasyBookshelf  hittar vi den enkelt i "MTM Legimus" katalogen under fliken "Mina böcker" i EasyBookshelf.